19 set 2016

Published 12:10 by

Vendet ku shqiptarët udhëtojnë pa pasaporta dhe shtetet ku nuk duhet vizë

Që nga viti 2010 për shtetasit e Shqipërisë janë hequr vizat gjashtëmujore me tre muaj qëndrim në të gjitha shtetet e zonës Shengen duke përfshirë edhe Zvicrën që nuk është pjesë e BE, por duke përjashtuar Anglinë dhe Irlandën.

Ndërkohë, janë edhe një seri shtetesh të tjera që nuk detyrojnë shqiptarët t’i nënshtrohen kalvareve për të marrë viza në ambasadat e tyre dhe konsullatat në Tiranë.

Nga ana tjetër janë disa shtete për të cilat shqiptarët nuk ka nevojë që të lëvizin detyrimisht me pasaportë, pasi mjafton edhe vetëm karta e identitetit.Më poshtë gjeni të gjitha detajet:

Vendet ku shtetasit e Shqipërisë lëvizin pa pasaporta

Aktualisht shtetasit e Shqipërisë mund të hyjnë dhe dalin lirisht pa pasaporta por vetëm/ose me kartë identiteti, në Republikën e Kosovës, ish Republikën Jugosllave të Maqedonisë, Malin e Zi.

Në Malin e Zi dhe Kosovë, dogana është një e vetme në vajtje dhe kthim.

Shtetet në Europë, në të cilat shtetasit shqiptarë udhëtojnë pa viza:

Austri, Belgjikë, Bullgari, Danimarkë, Estoni, Finlandë, Francë, Greqi, Gjermani, Holandë, Hungari, Islandë, Itali, Letoni, Lituani, Luksemburg, Maltë, Norvegji, Poloni, Portugali, Qipro, Republika Çeke, Rumani, Sllovaki, Slloveni, Spanjë, Suedi, Zvicër, Lihteshtein, San Marino. Përjashtohen Mbretëria e Bashkuar dhe Irlanda të cilat janë jashtë zonës Schengen. Për rrjedhojë rregullat e reja nuk aplikohen në këto shtete. Për informimin mbi kërkesat e hyrjes në këto dy shtete, qytetarët shqiptarë duhet të kontaktojnë Seksionin Konsullor të Ambasadës së Britanisë së Madhe në Tiranë dhe Ambasadën e Irlandës në Greqi.

Shtetet e Europës dhe të tjera, ku mund të udhëtohet pa vizë afatshkurtër:

Bosnja, Brazili, Bullgaria, Danimarka, Estonia, Finlanda, Franca, Greqia, Gjeorgjia, Gjermania, Holanda, Hong Kongu, Hungaria, Islanda, Italia, Izraeli, Korea Jugore, Kroacia, Letonia, Lihtenshtejni, Lituania, Luksemburgu, Makao, Malajzia, Mali i Zi, Malta, Maqedonia, Monako, Norvegjia, Polonia, Portugalia, Qipro, Çekia, Rumania, San Marino, Serbia, Singapori, Sllovakia, Sllovenia, Spanja, Suedia, Turqia dhe Zvicra.

burimi noa.al
Disa shtete të tjera, kërkojnë vizë, por ajo merret lehtësisht në vendkalimet kufitare. Kështu, në Egjipt, Bjellorusi dhe Haiti jepen viza afatshkurtër në kufi duke paguar midis 10 deri 30 dollarë amerikanë e në disa raste asgjë. - See more at: http://www.noa.al/artikull/vendet-ku-shqiptaret-udhetojne-pa-pasaporta-dhe-shtete-ku-nuk-duhet-vize/502399.html#sthash.II16SjiN.dpufnga viti 2010 për shtetasit e Shqipërisë janë hequr vizat gjashtëmujore me tre muaj qëndrim në të gjitha shtetet e zonës Shengen duke përfshirë edhe Zvicrën që nuk është pjesë e BE, por duke përjashtuar Anglinë dhe Irlandën.

Ndërkohë, janë edhe një seri shtetesh të tjera që nuk detyrojnë shqiptarët t’i nënshtrohen kalvareve për të marrë viza në ambasadat e tyre dhe konsullatat në Tiranë.

Nga ana tjetër janë disa shtete për të cilat shqiptarët nuk ka nevojë që të lëvizin detyrimisht me pasaportë, pasi mjafton edhe vetëm karta e identitetit.

Më poshtë gjeni të gjitha detajet:

Vendet ku shtetasit e Shqipërisë lëvizin pa pasaporta

Aktualisht shtetasit e Shqipërisë mund të hyjnë dhe dalin lirisht pa pasaporta por vetëm/ose me kartë identiteti, në Republikën e Kosovës, ish Republikën Jugosllave të Maqedonisë, Malin e Zi.

Në Malin e Zi dhe Kosovë, dogana është një e vetme në vajtje dhe kthim.

Shtetet në Europë, në të cilat shtetasit shqiptarë udhëtojnë pa viza:

Austri, Belgjikë, Bullgari, Danimarkë, Estoni, Finlandë, Francë, Greqi, Gjermani, Holandë, Hungari, Islandë, Itali, Letoni, Lituani, Luksemburg, Maltë, Norvegji, Poloni, Portugali, Qipro, Republika Çeke, Rumani, Sllovaki, Slloveni, Spanjë, Suedi, Zvicër, Lihteshtein, San Marino. Përjashtohen Mbretëria e Bashkuar dhe Irlanda të cilat janë jashtë zonës Schengen. Për rrjedhojë rregullat e reja nuk aplikohen në këto shtete. Për informimin mbi kërkesat e hyrjes në këto dy shtete, qytetarët shqiptarë duhet të kontaktojnë Seksionin Konsullor të Ambasadës së Britanisë së Madhe në Tiranë dhe Ambasadën e Irlandës në Greqi.

Shtetet e Europës dhe të tjera, ku mund të udhëtohet pa vizë afatshkurtër:

Bosnja, Brazili, Bullgaria, Danimarka, Estonia, Finlanda, Franca, Greqia, Gjeorgjia, Gjermania, Holanda, Hong Kongu, Hungaria, Islanda, Italia, Izraeli, Korea Jugore, Kroacia, Letonia, Lihtenshtejni, Lituania, Luksemburgu, Makao, Malajzia, Mali i Zi, Malta, Maqedonia, Monako, Norvegjia, Polonia, Portugalia, Qipro, Çekia, Rumania, San Marino, Serbia, Singapori, Sllovakia, Sllovenia, Spanja, Suedia, Turqia dhe Zvicra.
Disa shtete të tjera, kërkojnë vizë, por ajo merret lehtësisht në vendkalimet kufitare. Kështu, në Egjipt, Bjellorusi dhe Haiti jepen viza afatshkurtër në kufi duke paguar midis 10 deri 30 dollarë amerikanë e në disa raste asgjë.
      edit